A babaúszás

Olyan vízi mozgásfejlesztés, ahol a csecsemők 3 hónapos koruktól élvezhetik a vízben való mozgás előnyeit, és mindezt szüleikkel élhetik át.

A babaúszás alapját képezik a veleszületett reflexek, és elemi mozgásminták. Így lehetséges az, hogy a csecsemők a búvárreflexnek köszönhetően biztonsággal vihetők víz alá, valamint az, hogy úszásra emlékeztető mozgásokat végeznek a vízben.

A búvárreflex alapvetően a magzatvíz belélegzésének megakadályozását szolgálja a magzati életben, és az egyéni fejlődésmenetből adódó eltéréseket figyelembe véve a 9. hónap körül megszűnik. A baba születése után a reflex olyan módon marad fent, hogy amint a csecsemő arca és szája azonos időben víz alá kerül, a légző-mozgások leállnak, ennek köszönhetően a csecsemő nem lélegzi be a vizet. A búvárreflex oldódása során először kilégzés történik, így a baba orrába és szájába kerülő víz azonnal távozni tud. A búvárreflex megszűnésével kialakul a tudatos légzésszabályozás.

A csecsemő szervezetére gyakorolt hatásai:

Otthoni előkészületek

Otthon két dolgot célszerű az uszodai foglalkozás előtt 1-2 héttel elkezdeni, és minden nap az esti fürdetéskor megismételni. Fontos a nyugalom, a gyengédség, a céltudatosság, a magabiztosság, és a határozottság a cél elérése érdekében csak úgy, mint az uszodai foglalkozásokon is.

Teendők:

  1. A fürdetést 30-32 ºC-os fürdőszer mentes vízben kezdjük.
  2. Vezényszóval arclocsolás

Vezényszó: egy olyan szó, ami nincs mindennapi használatban (pl.: merülünk/merülés, vízimadár, fóka, bármi ami rövid, és nem szoktuk használni).

Az arclocsolás menete: A vízben a hátára fektetjük a babát úgy, hogy a fülét is ellepje a víz. Egyik kezünkkel a hátát-tarkóját támasztjuk, másik kezünk pedig a feje tetejénél van a vízben. A vezényszó egyszeri, határozott kimondása után a fejénél lévő kezünkkel az arcára locsoljuk a vizet. Mindezt zuhanyban is meg lehet tenni, ebben az esetben a vezényszó kimondása után a fejére engedjük a zuhanyból a vizet úgy, hogy az arcát is érje. Lehetséges, hogy a baba sírni kezd, ekkor nyugtassuk meg, és folytassuk a fürdetést a megszokott módon meleg víz hozzáadásával.

Amit hozzatok:


Forrás: Bébiúszás-oktatók Első Országos Egyesülete: Egészsége csecsemők és kisdedek vízhez szoktatása Csecsemőúszás jegyzet